02
İPARA FARKIİNDİRİM DÜNYASI / 1 MİLYON MÜŞTERİ / ÖZEL KARTLAR

iPara Blog

Tek bir entegrasyon yaparak e-ticaret sitenizden tüm banka ve kredi kartları ile online ödeme alın.

Fraud Nedir? Fraud Kontrolü Nasıl Yapılır?

  •     
  •     
Blog
20.07.2023

Fraud Nedir? Fraud Kontrolü Nasıl Yapılır?

     

İnternetten alışveriş yapmanın kolaylıkları olduğu gibi riskleri de bulunuyor. En büyük risk ise fraud. Biz de bu riske karşı hem müşterilerinizi hem de e-ticaret işletmenizi korumanız için fraud hakkında tüm detayları derledik. Gelin, “Fraud nedir? İşletmenize zararları nelerdir? Nasıl önlem alınır?” gibi soruların cevaplarını incelemeye başlayalım.

    

Fraud Nedir?

    

Kelime anlamı dolandırıcılık olan fraud, e-ticarette ödeme aşamasında karşılaşılaşılan sahtecilik ve dolandırıcılık işlemlerini kapsayan bir terim. Online alışveriş yaygınlaştıkça ortaya çıkan sanal ortamdaki fraud yöntemleri ile kredi kartı kart bilgileri kopyalanabiliyor ve kullanıcının bilgisi olmadan kredi kartlarından işlem yapılabiliyor.

    

Bu risklerden dolayı internetten alışveriş yaparken maddi kayıplar yaşamak istemeyen tüketiciler daha dikkatli olmak zorunda. Güvenli olmayan sitelerden alışveriş yapmamak ise tüketicilerin aldığı temel önlemlerden biri. Ancak sadece tüketicilerin dikkatli olması tabii ki yeterli değil. Çünkü fraud işlemlerine karşı önlemlerde asıl sorumluluk e-ticaret firmalarına düşüyor.

    

Fraud İşlemlerin İşletmelere Etkisi Nedir?

    

Fraud yapan kişi, kullanıcıların kredi kartı bilgilerine odaklanıp müşterilere maddi kayıp yaşatsa da bu durumun işletmelere zararı daha büyük. Çünkü müşteriler, böyle bir durumla karşı karşıya kaldıklarında ters ibraz yani chargeback yoluna başvurarak maddi kayıplarını geri alabilirler.

    

Tüketiciler için bu yol bir çözüm olsa da müşterilerin bankalara yapılan her chargeback talebi, marka itibarını olumsuz etkiler. İşletme özelinde fraud işlemlerinin ve chargeback taleplerinin artması nedeniyle de işletmenin ödeme alması engellenebilir.

    

E-Ticarette Fraud Önleme Yöntemleri Neler?

    

E-ticaret faaliyetlerin zarar görmemesi ve müşterilerin güvenini kaybetmemek için sahteciliğe karşı önlem almak oldukça önemli. “Peki, nasıl önlem alabilirim?” diye düşünüyorsanız alabileceğiniz önlemleri şu şekilde sıralayalım:

    

Ödeme için 3D secure seçeneği: 3D secure sistemi sayesinde müşteri, banka ve işletme arasında uçtan uca şifreleme yöntemi ile ekstra güvenlik sağlanır. Ödemelerin tamamlanması için 3D secure sisteminde bankalar, müşterilere doğrulama mesajı gönderdikleri için 3. kişilerin kart kullanımı engellenir.

    

Güvenlik kodu (CVV/CVC2) zorunluluğu: Kartın arka yüzünde yer alan güvenlik kodu, kart kopyalansa bile ulaşılamaz bir bilgidir. Güvenlik koduna sadece fiziki kart üzerinden ulaşılabildiği için ancak kart sahibi kodu doğru bir şekilde girebilir. Ödeme esnasında güvenlik kodu zorunlu tutularak işlemin kart sahibine ait olup olmadığı anlaşılabilir.

    

Hatalı kart bilgisi girmeyi limitleme: Müşterilerin kart bilgilerini hatalı girmesi bazen olabilecek bir durum. Ancak bilgilerin hatalı girilmesi, üst üste birkaç kez olduğu takdirde bunun bir sahte kart işlemi olma olasılığı yüksek. Bunu önlemek için kart bilgisinin yanlış girilmesine yönelik bir limit belirlenebilir ve bu limiti geçen kullanıcıların web sitesi üzerinden işlem yapması engellenebilir. 

    

Günlük sepet tutarı belirleme: Genellikle sahte kart işlemlerinde tek seferde maksimum fayda sağlamak için yüklü miktarda alışveriş yapılır. Günlük alışverişlerde sepet kotası belirlenerek fraud önlenebilir. Ancak bu önlem alınırken dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunuyor. O da aynı kartla farklı hesaplar üzerinden alışveriş yapılıp yapılmadığını incelemek. Çünkü sepet kotasına takılmamak için sahtecilik işlemini yapan kişiler farklı hesaplar açabilir. 

    

Fraud Kontrolü Nasıl Yapılır?

    

Tüm bu önlemleri uygulasanız bile maalesef sanal ortamda dolandırıcılık riski her zaman bulunur. Bu nedenle web sitenizde gerçekleşen işlemleri takip etmek ve şüpheli durumlara karşı hemen önlem almak oldukça önemli. Peki, 7/24 aktif olan e-ticaret siteleri için sürekli kontrol nasıl sağlanır? Tabii ki iPara Sanal POS ile. 

    

E-ticaret sitenize Sanal POS entegrasyonu yaparak güvenli ödeme almanız mümkün. Ancak iPara Sanal POS’un imkanları sadece bununla sınırlı değil. iPara üzerinden gerçekleşen tüm işlemler, 7/24 profesyonel ekipler tarafından mağazanıza özel oluşturulmuş fraud kurallarına göre izlenir. Hem yazılım hem de canlı operatör destekli fraud kontrolleri sayesinde chargeback riski en aza indirilir. Siz de PCI DSS güvenlik standartlarına sahip fraud önleme aracı ile yapılan işlemleri kontrol edebilirsiniz.

    

7/24 güvenlik sağlayan iPara’nın ayrıcalıklı dünyasına katılarak fraud riskine karşı önlem almak için hemen Sanal POS başvuru formunu doldurabilirsiniz. E-ticarette web site güvenliği hakkında daha fazla bilgi almak için de “E-Ticarette Güvenlik: Web Siteniz Güvenli mi?” yazımızı okuyabilirsiniz.