02
İPARA FARKIİNDİRİM DÜNYASI / 1 MİLYON MÜŞTERİ / ÖZEL KARTLAR

iPara Blog

Tek bir entegrasyon yaparak e-ticaret sitenizden tüm banka ve kredi kartları ile online ödeme alın.

Mikro İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

  •     
  •     
Blog
10.10.2023

Mikro İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

     

E-ticaret ile girişimciler yurt dışına da kolayca açılabiliyor. Bu imkânı veren e-ticaret modeli ise mikro ihracat. Mikro ihracat ile yurt dışına ürün satabilir, döviz geliri elde edebilir ve işinizi büyütebilirsiniz. Peki, mikro ihracat nedir ve nasıl mikro ihracat yapabilirsiniz?

    

Mikro İhracat Nedir?

    

Mikro ihracat, e-ticaret siteleri ve platformları üzerinden yurt dışına ürün satışını kapsayan, yasal sınırları olan bir uygulama. İlk olarak 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile uygulanmaya başlanan mikro ihracat modeli, geleneksel ihracattan farklıdır. Bu fark, ihracata konu olan ürünlerin ve satışların sınırlandırılmasıyla ilgilidir. Sadece yasal düzenlemelerle belirlenen; tutar, ağırlık ve gönderim sınırlarına uyan satışlar mikro ihracata konu olabilir.

    

Mikro İhracat Nasıl Yapılır?

    

Mikro ihracatın nasıl yapılacağıyla ilgili detaylar, 22 Nisan 2022 tarihli Posta ve Hızlı Kargo Yoluyla Taşınan Eşyanın Gümrük İşlemlerine İlişkin Tebliğ ile belirlenmiştir. Bu tebliğe göre mikro ihracat yapabilmek için yapılan satışın tutarı 15.000 eurodan, satılan ürünün ağırlığı ise 300 kilogramdan az olmalıdır. Söz konusu tutar satış başına, ağırlık ise ambalaj dahil brüt olarak hesaplanır. Bu sınırların aşılması hâlinde mikro ihracat yapılamaz. 

    

Mikro ihracat yapmak için ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) düzenlemek gerekir. ETGB, ihracat sürecini basit bir hale getiren, en az belge ve prosedürle ihracat yapmayı sağlayan bir belgedir. Belgeyi düzenleme yetkisi sadece lisanslı mikro ihracat kargo şirketlerinde mevcuttur. Dolayısıyla mikro ihracat yapmak için bu firmalardan biri ile çalışmanız gerekir. 

    

Uluslararası lojistik firmalarının sizin adınıza ETGB düzenleyebilmesi için Dolaylı Temsil Yetki Belgesi ile ilgili firmaya yetki vermeniz gerekir. Yetki sonrasında kargo firması ETGB’yi sizin adınıza düzenleyeceği için sizin hazırlayacağınız sadece birkaç evrak vardır. Mikro ihracat için gerekli belgeler ise şöyledir:

    
  • İhracat bilgi formu
  • GTIP kodu ve detaylı içerik tanımını içeren maliye onaylı fatura (Çıktısı alınmış e-arşiv fatura kabul edilir, fakat e-fatura kabul edilmez.)
  • İngilizce fatura
    

Kimler Mikro İhracat Yapabilir?

    

Yasal gerekliliklere uygun bir şekilde e-ticaret yapan her kişi ve kurum mikro ihracat yapabilir. Fakat mikro ihracatta ağırlık ve tutar sınırı olduğu için boyut olarak büyük ve yüksek tutarlı ürün satan girişimciler bu yöntemi kullanamaz. Bu nedenle mikro ihracatı genellikle e-ticarete giren KOBİ’ler ve B2C (işletmeden müşteriye) modeliyle satış yapan firmalar tercih eder.

    

Mikro İhracat Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    

Mikro ihracat yaparken öncelikle 15.000 € ve 300 kg sınırlarına dikkat etmeniz gerekir. Bu temel standartlara uyum sağlamanızın yanında dikkat etmeniz gereken detaylardan bazıları şöyledir:

    
  • Faturanın çıktısını alıp ıslak imzalı ve kaşeli olarak teslim etmelisiniz.
  • Faturaya KDV hariç tutarı yazmalısınız. 
  • Faturada ürün bedeli, paketleme ücreti ve banka komisyonu ile siz ödediyseniz navlun ve sigorta ücreti dışında herhangi bir kaleme yer vermemelisiniz. 
  • Menşei bilgileri ve GTIP kodunun yanında ürünün Türkçe tanımını da faturaya eklemelisiniz. 
  • Adresi yazarken ülke adını mutlaka belirtmelisiniz.  
  • Proforma fatura ile orijinal faturanın içerik olarak birbiriyle uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.
    

Faaliyet alanınız ve sattığınız ürünler mikro ihracat için uygun değilse e-ihracat modelini tercih ederek yurt dışına satış yapabilirsiniz. “E-ihracat Nedir: E-ihracatın Avantajları Nelerdir?” başlıklı yazımızdan e-ihracatla ilgili detaylı bilgiler alabilirsiniz.