02
İPARA FARKIİNDİRİM DÜNYASI / 1 MİLYON MÜŞTERİ / ÖZEL KARTLAR

iPara Blog

Tek bir entegrasyon yaparak e-ticaret sitenizden tüm banka ve kredi kartları ile online ödeme alın.

Ödeme Koruma Sistemi ve GeT Sistemi Nedir?

  •     
  •     
Blog
06.02.2024

Ödeme Koruma Sistemi ve GeT Sistemi Nedir?

     

İnternetten alışverişin güvenliği konusunda tüketicilerin aklında soru işaretleri olabiliyor. Bu soru işaretlerini gidermek için de bazı sistemler kullanılıyor. Söz konusu sistemlere ödeme koruma sistemi (ÖKS) ve güvenli e-ticaret sistemini (GeT) örnek gösterebiliriz. Bu sistemler sayesinde taraflar arasındaki para güvende kalıyor ve mali kayıplar önleniyor. Peki, ÖKS ve GeT sistemi nedir, bu sistemler nasıl çalışır?

    

Ödeme Koruma Sistemi Nedir?

    

Ödeme koruma sistemi, online alışverişlerde tarafları mali açıdan koruyan bir güvenlik uygulamasıdır. Bu sistem doğrultusunda tüketicinin ödediği ücret, doğrudan satıcının hesabına geçmez. Satıcının ücreti tahsil edebilmesi için sipariş edilen ürünü müşteriye teslim etmesi gerekir. Ancak sorunsuz bir şekilde teslim edilen ürünlerle ilgili tutarlar satıcının hesabına aktarılır. Ürünün sorunsuz bir şekilde teslim edildiğiyle ilgili teyit ise tüketiciden alınır.

    

Güvenli E-ticaret Sistemi Nedir?

    

Güvenli e-ticaret sistemi veya kısaca GeT, aslında ÖKS ile birebir aynı uygulamadır. İki farklı şekilde isimlendirilmesinin sebebi; e-ticaret sitelerinin, pazar yerlerinin ve e-ticaret platformlarının tercihleriyle alakalıdır. Bazı platformlarda ödeme koruma sistemi, bazılarında ise güvenli e-ticaret sistemi kullanılır. İşleyiş ve görev bakımından her iki sistem de aynıdır. Peki, bu sistemler nasıl çalışır?

    

Ödeme Koruma/GeT Sistemi Nasıl Çalışır?

    

ÖKS ve GeT, hem tüketiciyi hem de satıcıyı mali açıdan koruyacak şekilde çalışır. Bu sistemlerde alışveriş süreci, ödemenin tüketici tarafından yapıldığı anda bitmez. Siparişin verilmesinin ardından güvenli bir süreç başlar ve her iki tarafın da sürecin sorunsuz tamamlandığını bildirmesi gerekir. Ödeme koruma sisteminin adımları ise şöyle:

    
  1. Tüketici sepetine eklediği ürünler için banka veya kredi kartı ile ödemeyi yapar ve siparişi verir. 
  2. Ücret, tüketicinin kartından çekilerek platformun ya da ödeme kuruluşunun korumalı hesabına yani havuz hesabına aktarılır. 
  3. Satıcı, ilgili alışveriş platformunun izin verdiği süre içerisinde ürünü kargolar ve kargo bilgilerini tüketici ile paylaşır. Ürünün belirlenen süre içinde kargoya verilmemesi halinde tüketicinin siparişi iptal etme hakkı doğar. 
  4. Ürün teslim edildikten sonra tüketici, ürünün doğruluğunu ve niteliklerini inceler. Sipariş edilen ürünün sorunsuz bir şekilde teslim edilmesi halinde tüketici tarafından satışa onay verilir. 
  5. Ürünle ilgili bir problemin olması durumunda ise tüketici siparişi iptal ederek iade talep eder. İptal/iade talebi için tüketiciye belirli bir süre tanınır. Bu süre içerisinde iptal talebi iletilmezse sipariş onaylanır. Süre uygulaması, kabul edilen ürünlerin onaylanması için de geçerlidir.
  6. Tüketici siparişe onay verdiği takdirde havuz hesabına alınan ücret, satıcının hesabına aktarılır. 
  7. Tüketici siparişe onay vermezse iade edilen ürün satıcı tarafından incelenir. İadeye engel bir durum yoksa iptal talebi onaylanır ve havuz hesabındaki para tüketicinin hesabına geri aktarılır.
    

ÖKS/GeT Sisteminin Faydaları

    

Güvenlik, e-ticaret için en önemli detaylardan biridir ve ödeme koruma sistemleri de bu güvenliği sağlama konusunda oldukça faydalıdır. Söz konusu faydalardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

    
  • Ödeme koruma sistemlerinin olduğu platformlar daha güvenli kabul edilir.
  • Platformları daha güvenli hale getiren bu sistemler sayesinde tüketiciler, tercih edecekleri siteleri kolayca seçerler. 
  • GeT sistemi bulunan platformların daha fazla tercih edilmesi, ilgili sitenin satışlarını ve kazancını artırır.
  • Bu sistemlerde iptal ve iade süreçleri daha hızlı bir şekilde tamamlanır.
  • Müşteri memnuniyetini artırma konusunda etkileri vardır. 
    

E-ticaret sitenizin güvenilir olmasını sağlamak için bu sistemlerin yanında güvenli bir ödeme altyapısı da sunmalısınız. Bu noktada TCMB yetkili kurum lisansı ve uluslararası ödeme alma güvenlik standardı PCI-DSS sertifikası bulunan iPara hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Online başvuru ile 1 saatten kısa sürede iPara Sanal POS’a sahip olabilir, hızlı ve güvenli ödeme alabilirsiniz.